03nov

Comments closed
03NOV
by Nathalie Verpaalen Comments closed

3 november 2016:

Kort geding documentaire Admilson R.:

 

De documentaire door de KRO-NCRV over de broers R., mag misschien niet worden uitgezonden. In de Telegraaf van 3 november 2016 uiten de documentairemaaksters Meral Uslu en Maria Mok forse kritiek op het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie schendt namelijk de afspraken met de documentairemaaksters, waardoor de film mogelijk niet uitgezonden kan worden. Klik hier voor het volledige artikel in de Telegraaf.

 

Amdilson R. wordt door mevrouw mr. Lut bijgestaan. Hij en zijn broer Marcos – bijgestaan door mr. W. Anker en mr. E. van der Meer – worden verdacht van drievoudige levensdelicten. De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, legde vorig jaar een gevangenisstraf voor de duur van 30 jaren, plus een tbs-maatregel op, daar waar het Openbaar Ministerie levenslang had geeist. Vorige week diende op 26 en 27 oktober 2016, het hoger beroep voor het Gerechtshof Leeuwarden.

 

De documentairemaaksters zijn vrijwel vanaf het begin van het opsporingsonderzoek bezig met het maken van opnames over de strafzaak, ten behoeve van de documentaire. Daarvoor is frequent contact geweest met mw. mr. Lut, maar ook met het Openbaar Ministerie en de politie. Daarbij heeft het Openbaar Ministerie zelfs toestemming gegeven voor het opnemen van belangrijke besprekingen op het parket, onder de voorwaarde dat de inhoud van die besprekingen niet aan de verdediging kenbaar gemaakt zou worden. Om het voorgaande te bevestigen is een quit-claim opgesteld, welke door alle partijen is getekend.

 

Maanden na tekenen van deze quit-claim, en toen de opnames dus al geruime tijd liepen, is het Openbaar Ministerie op de toezegging om mee te werken aan de documentaire terug gekomen. Uit mededelingen van het Openbaar Ministerie blijkt dat nabestaanden van een van de slachtoffers bezwaren hadden tegen de documentaire, waarna het Openbaar Ministerie zich dus heeft teruggetrokken.

 

In de visie van de documentairemaaksters heeft het Openbaar Ministerie een harde afspraak gebroken. De beelden die bij het Openbaar Ministerie zijn gemaakt, zijn noodzakelijk voor een evenwichtig beeld in de film.

 

Er is een kort geding gestart om ten behoeve van de documentaire gebruik te kunnen maken van opnames die bij het Openbaar Ministerie zijn gemaakt, en de documentaire uit te kunnen zenden. Dit kort geding dient ten overstaan van de Rechtbank te Den Haag, op dinsdag 8 november aanstaande te 12.00 uur.

 

Comments are closed.